Suomen aborttilainsäädäntö on remonttitarpeessa

Myös meillä Suomessa on ymmärrettävästi noussut kohu USA:n korkeimman oikeuden aborttipäätöksestä. Samaan aikaan ei pidä unohtaa, että myös Suomen oma aborttilainsäädäntö on hyvin huonolla tolalla. Meillä on aborttilainsäädäntönä Euroopan tiukimpiin kuuluva 1970-luvun ummehtunut jäänne ja se tulee uudistaa.

Kun lähes kaikkialla muualla Euroopassa abortin saa omalla ilmoituksellaan tiettyyn raskausviikkoon asti, joutuu abortin haluava Suomessa perustelemaan toiveensa terveydenhuollossa ja aborttiin on anottava lupa. Abortin saamiseksi tarvitaan tyypillisesti kahden lääkärin aborttia puoltava lausunto.
Jatka lukemista ”Suomen aborttilainsäädäntö on remonttitarpeessa”

Monet yhteiskunnalliset kysymykset ovat ensisijaisesti mieskysymyksiä

Tänään on kansainvälinen miestenpäivä – onnea ihan jokaiselle miehelle! Miestenpäivän tavoitteiden mukaisesti päivän tarkoituksena on nostaa esille miehiin kohdistuvaa asenne-, ennakko-odotus- ja lainsäädäntösyrjintää sekä korostaa miesten ja miehuuden myönteisiä vaikutuksia yhteiskunnassamme. Suomessa ehkä silmiinpistävimmän miehiin kohdistuvan tasa-arvo-ongelman, vain miehiä koskevan asevelvollisuuden lisäksi yhteiskunnassamme on useita merkittäviä ongelmia, jotka ovat ensisijaisesti mieskysymyksiä, vaikka niitä ei yleisesti sellaisiksi mielletä. Tämä on sääli, sillä huomioimalla sukupuolinäkökulma mieskeskeisissä yhteiskunnallisissa kysymyksissä voisimme paremmin sekä purkaa tasa-arvoeroja että torjua traagisia ja kalliiksi käyviä yhteiskunnallisia epäkohtia.

Monet yhteiskunnalliset kysymykset luokitellaan ihan oikeutetustikin ensisijaisesti naiskysymyksiksi. Esimerkiksi lähisuhdeväkivalta, aborttioikeus, julkisen sektorin palkkakuoppa ja seksuaalinen häirintä ovat saaneet naiskysymysulottuvuuden naisiin ylikorostuneesti kohdistuvien haittavaikutusten takia. Jatka lukemista ”Monet yhteiskunnalliset kysymykset ovat ensisijaisesti mieskysymyksiä”

Hallituksen tasa-arvo-ohjelma on ensiluokkainen – ohjelmaan kohdistettu kritiikki pitkälti perusteetonta

Sain tänään luettua hallituksen tuoreen tasa-arvo-ohjelman läpi — sanasta sanaan — ja ohjelman luettuani olen kerrassaan mykistynyt kohusta, jonka ohjelman julkaisu on aiheuttanut. Kuohunta ohjelman ympärillä lähti kasvamaan sisäministerin kommentoitua Twitterissä, että tuore tasa-arvo-ohjelma perustuu intersektionaaliseen feminismiin. Tähän sanapariin tarttuivat monet intersektionaalisen feminismin periaatevastustajat esimerkiksi oppositiojohtajista iltapäivälehtien kolumnisteihin. Monet, joille käsitepari ”intersektionaalinen feminismi” ei vielä ennen viime viikkoa ollut tuttu, ovat yli viikon verran saaneet lukea, miten feministinen aate keskittyy vain merkitykseltään vähäpätöisiin ongelmiin tai ehdottaa tasa-arvo-ongelmiin mitä absurdimpia ratkaisuja miesopiskelijoiden lattiaan kahlitsemisesta aina koirakoulutuksen soveltamisesta raiskauksien kitkemiseen.

Jatka lukemista ”Hallituksen tasa-arvo-ohjelma on ensiluokkainen – ohjelmaan kohdistettu kritiikki pitkälti perusteetonta”