Nelipäiväinen työviikko ei ole välttämättä utopiaa – tässä syyt

Eilen kerrottiin Britanniassa tehdystä nelipäiväisen työviikon kokeilusta. Kokeilu oli jättimenestys. Lyhyempi työviikko lisäsi työntekijöiden psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia, vähensi poissaoloja ja lisäsi sitoutumista työpaikkaan.

Ja kaiken lisäksi lyhyempi työaika paransi tuottavuutta niin paljon, että työntekijät saivat enemmän aikaan neljässä päivässä kuin viidessä. Ei ihme, että 90 % yrityksistä aikoo jatkaa lyhyemmällä työviikolla.

Työajan lyhentämiselle on olemassa vankat taloustieteelliset perusteet. Suomalaisten työn tuottavuus on noussut reilun sadan vuoden aikana 17-kertaiseksi. Toisin sanoen saamme aikaan saman alle päivässä kuin ihmiset 100 vuotta sitten viikossa.

No miksi sitten teemme kuitenkin edelleen lähes yhtä paljon töitä kuin ihmiset 4-5 sukupolvea sitten? Koska olemme ulosmitanneet tuottavuuden kasvun vapaa-ajan sijaan nousseena elintasona, kulutustavaroina, lomamatkoina ja esimerkiksi kalliina harrastuksina.

Jatka lukemista ”Nelipäiväinen työviikko ei ole välttämättä utopiaa – tässä syyt”

Valtuustoaloite: Dialogilla uutta virtaa kansalaisosallisuuteen

Poliittisessa osallistumisessa on laskeva trendi. Se näkyy muun muassa kuntavaalien äänestysprosenteissa. Maailman haasteet eivät kuitenkaan ole laskussa. Niiden ratkaiseminen vaatii sekä hyviä päättäjiä vaaleilla valittuihin elimiin että uusia osallistumisen keinoja kansalaisille.

Sitran syyskuussa julkaisema Demokraattiset osallistumismahdollisuudet Suomessa -kyselytutkimus osoittaa, että kuitenkin jopa 700 000 kansalaisista haluaisi osallistua päätöksentekoon enemmän, mutta kokevat, että kynnys osallisuuteen on liian korkea. Lisäksi Sitran tutkimuksesta selvisi, että valtaosa päättäjistä eivät luota kansalaisten kykyyn osallistua vaikeisiin yhteiskunnallisiin teemoihin.

Nykyinen päätöksentekomalli onkin etäännyttänyt kansalaisia politiikasta ja siihen on löydettävä ratkaisu, sillä ihmisten välinen kontakti ja keskustelu on avain luottamuksen rakentamiseksi.
Jatka lukemista ”Valtuustoaloite: Dialogilla uutta virtaa kansalaisosallisuuteen”

Budjetti on ihan hyvä, jos ongelma on kosteikkoviljely

Valtion ensi vuoden budjetista päästiin sopuun ja mikä tärkeintä, suomalaisia tuetaan energiakriisin keskellä! Tämä on hienoa ja tarpeellista!

Budjetin alijäämä on kuitenkin saanut oppositiopuolueet taas kerran läksyttämään hallitusta liiallisesta velanotosta. Velkapopulismin ikiliikkuja sai taas lisävauhtia, kun samaan aikaan oppositiosta vaaditaan isoja, rahaa vaativia tukitoimia ilman, että menot saisi kasvaa.

Kuvaavaa on, että esimerkiksi perussuomalaiset erittäin suuresta velkakritiikistä huolimatta eivät ole aiemmin kyenneet esittämään mitään vaihtoehtoa, jossa Suomen velkaantuminen olisi ollut yhtään kevyempää. Esimerkiksi viimevuoden vaihtoehtobudjetissa puolue olisi ottanut täsmälleen saman verran velkaa kuin hallituskin.

Jatka lukemista ”Budjetti on ihan hyvä, jos ongelma on kosteikkoviljely”