Suomen aborttilainsäädäntö on remonttitarpeessa

Myös meillä Suomessa on ymmärrettävästi noussut kohu USA:n korkeimman oikeuden aborttipäätöksestä. Samaan aikaan ei pidä unohtaa, että myös Suomen oma aborttilainsäädäntö on hyvin huonolla tolalla. Meillä on aborttilainsäädäntönä Euroopan tiukimpiin kuuluva 1970-luvun ummehtunut jäänne ja se tulee uudistaa.

Kun lähes kaikkialla muualla Euroopassa abortin saa omalla ilmoituksellaan tiettyyn raskausviikkoon asti, joutuu abortin haluava Suomessa perustelemaan toiveensa terveydenhuollossa ja aborttiin on anottava lupa. Abortin saamiseksi tarvitaan tyypillisesti kahden lääkärin aborttia puoltava lausunto.
Jatka lukemista ”Suomen aborttilainsäädäntö on remonttitarpeessa”

Sote-alan palkkoja ei ole varaa jättää nostamatta

Ammattitaitoinen ja motivoitunut sote-alan henkilöstö on maamme terveyden ja hyvinvoinnin peruskivi. Ilman tätä ammattikuntaa ei yksinkertaisesti ole sosiaali- ja terveyspalveluitakaan.

Suomessa on kuitenkin akuutti sote-alan työntekijäpula ja se on vakava uhka terveydellemme. Työntekijäpula näkyy konkreettisesti jo nyt monessa vanhusten palvelutalossa, päivystyksissä ja esim. jonoina covid-rokotuspisteillä.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi pulan vain pahenevan entisestään mm. alan työntekijöiden eläköitymisten ja vanhenevan väestön takia. Seuraavan kymmenen vuoden sisällä tarvittaisiin sote-alalle jopa 200 000 uutta työntekijää. Luku on noin puolet koko alan nykyisestä työvoimasta. Sote-alan houkuttelevuus on pakko saada nousukiitoon, jotta saamme pidettyä ammattilaiset työssään ja houkuteltua uusia motivoituneita työntekijöitä korvaamaan eläkkeelle lähtevät.

Jatka lukemista ”Sote-alan palkkoja ei ole varaa jättää nostamatta”

Ehkäisyssä, huumeissa ja maahanmuutossa tiede, tilastot ja talous tuppaavat unohtumaan

Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille?

Huumeiden käyttöhuoneet?

Työperäinen maahanmuutto?

Näitä asioita kysyttiin taas aluevaalikoneissa. Jälleen kerran minua jäi ihmetyttämään, miten etenkin puoluekartan oikealla laidalla (perussuomalaisissa, kristillisissä ja jopa kokoomuksessa) unohdetaan tiede, tilastot ja talous, kun kyse on ehkäisystä, huumausaineista ja maahanmuutosta.

Aloitetaan alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä. Raskaudenkeskeytykset maksavat yhteiskunnalle miljoonia joka vuosi. Yhden abortin hinnalla voitaisiin tarjota 13 nuorelle kierukka, jonka vaikutukset kestävät 5-7 vuotta. THL arvioi tämän säästävän yhteiskunnalta noin puolitoista miljoonaa euroa veronmaksajien rahoja. Myös Vantaan maksuttoman ehkäisyn ohjelmaa arvioinut väitöstutkimus osoittaa, että maksuton ehkäisy tuo suoria säästöjä vähentyneiden aborttien vuoksi. Lisäksi raskauden keskeytyksestä aiheutuvat mahdolliset fyysiset ja psyykkiset haitat ja niihin liittyvät kustannukset poistuvat. Maksuton ehkäisy ei lisää yhteiskunnan menoja vaan vähentää niitä samalla, kun parannamme nuorten seksuaaliterveyttä ja torjumme taloudellista eriarvoisuutta.

Jatka lukemista ”Ehkäisyssä, huumeissa ja maahanmuutossa tiede, tilastot ja talous tuppaavat unohtumaan”